תולדות שוטוקאן ישראל

תולדות שוטוקאן ישראל, 2010-1970
מאת רפי יקר

שוטוקאן ישראל מהווה המשך של מסורת רבת שנים של קרטה, שפרח באוקינאווה וביפן ונמסרה לנו על ידי סנסה צוטומו אושימה.

שוטוקאן הובא לישראל על-ידי מאיר יהל. הוא היה מראשוני שוטוקאן צרפת והחל להתאמן בקרטה בפריס, בשנת 1964. בסוף 1969 הוא שב לארץ, החל ללמד קרטה ברחובות במכון וייצמן ובדצמבר של אותה שנה פתח את הדוג’ו הראשון של שוטוקאן בישראל, ברחוב יצחק שדה 34 בתל-אביב. הדוג’ו עבר כתובת בתל-אביב, אולם הוא נשאר מרכז הפעילות של שוטוקאן באזור החוף בשנות ה- 70.

מאיר גנאור הגיע לארץ מארה”ב והחל ללמד קרטה בשנת 1971 באוניברסיטה העברית ובימק”א בירושלים. בארץ החל ללמוד קרטה אצל מאיר יהל. בשני הדוג’ואים האלה, בתל אביב ובירושלים, הוקמה תשתית הבכירים של שוטוקאן ישראל. בנובמבר עולה לארץ קלוד ברדה (קוקו), נידאן, ממייסדי שוטוקאן צרפת. הגידול במספר התלמידים, ההתפשטות למקומות נוספים בארץ, וההתקדמות המקצועית הצדיקו מיסוד ארגוני של קבוצת המתאמנים ומאיר יהל ייסד את אגודת שוטוקאן ישראל.

מאיר יהל ז"ל, מייסד שוטוקאן ישראל

מאיר יהל ופאול אל עזרא מדגימים לחיילים בחזית הסורית במלחמת יום כיפור

דוז'ו תל אביב 1983

אושימה סנסיי מדגים הטלה על אלי כהן 1975

אמק"א 1978

בית הילד שנות השמונים

ביקור אושימה סנסיי בירושלים שנות השבעים

בפברואר 1973 פתח מאיר יהל את הדוג’ו ב”בית הילד” בירושלים, אליו הצטרפו בין השאר מאיר גנאור ותלמידיו. הדוג’ו היה למרכז הפעילות של שוטוקאן ישראל באזור ירושלים בשנות השבעים ובראשית שנות השמונים.

האימון המיוחד הראשון בארץ היה אמור להיערך בראשותו של סנסה אושימה באוקטובר 1973. מלחמת יום הכיפורים פגעה גם בתוכנית הזו. למרות נסיונו של מאיר יהל להניאו מכך, הגיע סנסה אושימה לארץ וערך כאן אימונים עבור מעטים שלא גויסו. בשנים שלאחר המלחמה הלכו הדוג’ואים המרכזיים וגדלו. דוג’ואים חדשים נוספו. חלקם הוקמו זמן קצר לפני המלחמה: בירושלים ובסביבתה, ברעננה ובקיבוץ געש.

ב- 1974 הגיע לישראל דניאל שמלה, שעמד בראש שוטוקאן צרפת, והעביר מספר אימונים ובסיומם נערכה בחינה בה הוענקה לפול אל עזרא חגורה שחורה, השודאן הראשון בישראל. דניאל חזר ואימן בארץ בשנים הבאות.
האימון המיוחד הראשון בארץ נערך לבסוף באוקטובר 1975. האימון שנוהל על ידי סנסה אושימה, העמיד את משתתפיו בפני קרטה ייחודי שלא ידעו כמוהו. יש הסבורים שהיה זה הארוע המרכזי בתולדות שוטוקאן ישראל וזריקת מרץ שדחפה אותנו במשך שנים לאחר מכן. לאחר האימון ערך הסנסה בחינה לקבלת חגורות שחורות. היתה זו בחינה ראשונה שערך בישראל.

ב- 1975-6 נאספה סביב מאיר יהל בירושלים חבורה שכל עיסוקה בקרטה ובאמצעותה נפתחו מספר דוג’ואים בירושלים וסביבתה.

באזור המרכז החלו להסתמן במחצית השנייה של שנות השבעים ניצני פרישה של בכירים מהדוג’ו המרכזי בתל אביב ומעבר לפעילות בפריפריה: בת-ים, חולון וקיראון.
באותה עת השתתפו בכירי שוטוקאן בתחרויות בארץ, בכלל זה במסגרת נבחרת ישראל בתחרויות הקרטה של המכביות. בחלק מהתחרויות אימנו בכירים מן האגודה את הנבחרת וניהלו אותה.

בשנת 1980 החליט סנסה אושימה להפריד סמכויות בשוטוקאן ישראל, כמקובל בכל סניפי שוטוקאן בעולם, לנשיא האגודה ולנשיא מועצת החגורות השחורות, הממונה על ההיבט המקצועי של פעילות האגודה. מאז מחזיקים בתפקידים אלה בכירים בשוטוקאן, המתחלפים כל מספר שנים.

בראשית שנות השמונים החלה התרחבות גדולה של שוטוקאן ישראל, שהגיעה עם השנים להקמת עשרות דוג’ואים ולהצטרפות מאות תלמידים אליהם. היום מתפרסים הדוג’ואים ברחבי הארץ. במהלך העשור היו מספר אבני דרך המציינים התקדמות ביכולת המקצועית והארגונית של האגודה: מתאמנים החלו להשתתף באימונים מיוחדים בחו”ל, בעיקר בצרפת.

ב-1983 נערך האימון המיוחד הראשון במתכונת חורף והוחל באימונים חודשיים ארציים לבעלי חגורות שחורות. באוגוסט 1984 זכתה הנבחרת של שוטוקאן ישראל באליפות שוטוקאן העולמית שנערכה בפריס במסגרת חגיגות עשרים שנה לשוטוקאן צרפת. בכך פתחה הנבחרת (כמובן, בהרכבים משתנים) במסורת הנמשכת עד היום של הצלחות בתחרויות הבינלאומיות של שוטוקאן. 

שוטוקאן ישראל משתתפת מאז במפגשים בינלאומיים הנערכים במדינות המרכזיות בהן פעילה שוטוקאן העולמית. באוקטובר 1986 ערכה קבוצת בכירים מייסדים של האגודה טיול לימודי ביפן בהנחייתו של סנסה אושימה, במהלכו נפגשו והתאמנו עם אנשי קרטה ואומנויות לחימה אחרות. חזרו אנשי שוטוקאן ישראל, וביקרו והתאמנו ביפן, בקבוצות ויחידים.

ב- 1985 נערך מפגש שנתי ראשון של שוטוקאן בחנוכה (שעבר ב- 1993 לפורים), האגודה נרשמה באותה שנה כעמותה ושמה הרשמי “שוטוקאן קרטה דו בישראל 1970 מסטר פונקושי”. המערך הארגוני של העמותה הלך והשתפר באותן שנים. ב- 1986 נפתח הקורס הראשון בוינגייט למאמנים מוסמכים באומנויות לחימה. בקורס הזה ובבאים אחריו הייתה לשוטוקאן נוכחות נכבדה. המספר הגדל והולך של בעלי דרגות סאנדאן ויודאן מאמצע העשור נתן את רישומיו על אופי האימונים בדוג’ואים השונים ועל רמתם. בפסח 1989 נערך בקיבוץ געש כנס משפחתי של חברי העמותה שהיה החל מן השנה שלאחר מכן ל- “יום הילד של שוטוקאן ישראל”.

שנות התשעים הראשונות התאפיינו בביסוס ההתפתחות שחלה בעשור הקודם. המערכת הארגונית התייצבה ודוג’ואים נוספים נפתחו על ידי צעירים בעלי חגורות שחורות.
בארוע “הרמוני”, שנערך באוגוסט 1990 בסנטה ברברה, קליפורניה, קיבל אלי כהן דרגת דאן-5 (גודאן), הראשון בשוטוקאן ישראל. באותה שנה נערכה לראשונה בחינה לחגורות שחורות על ידי בכירים של שוטוקאן. סנסה אושימה הגיע מאז לבחינות אלה רק במקצת השנים.

באוגוסט 1995 נערך אירוע יובל העשרים וחמש שנה לשוטוקאן ישראל. האירוע היה הצלחה מקצועית וארגונית, הוא נערך בירושלים ובמצדה ובנוסף לחברי שוטוקאן ישראל הגיעו אליו אנשי שוטוקאן על הבכירים שבהם, מכל קצוות תבל. לאירוע הוזמנו מיפן, על ידי סנסה אושימה, גם בכירי קרטה ואומנויות הלחימה בכלל. במעמד זה עבר מאיר יהל בהצלחה את הבחינה לדרגת דאן- 5.

במהלך העשור הראשון לשנות האלפיים הלך וגדל מספר הבכירים שעברו בהצלחה את הבחינות לדאן-5. בשוטוקאן העולמית הוקמה מועצת גודאנים ובראשה סנסה אושימה. בהתאם לכך הוקמה בשוטוקאן ישראל מועצת גודאנים ארצית. כמו כן, שלא כבעבר, נערכות הבחינות לדאן-4 (יודאן) בארץ.

ב- 12/4/2008 הלך לעולמו מאיר יהל מייסד ישראל שוטוקאן. מאיר נולד ב- 12/8/1934 וכאמור, הביא את שוטוקאן קרטה לישראל ב- 1969, ייסד את האגודה באופן רשמי ב- 1970 והיה המורה של הבכירים הראשונים של העמותה, כמו גם של תלמידים רבים שבאו בעקבותיהם.

באוגוסט 2010 נערך בירושלים ובקיסריה ארוע לציון ארבעים שנה לשוטוקאן ישראל; שוב בנוכחות אנשי שוטוקאן מרחבי העולם. גם ארוע זה היווה הצלחה מקצועית גדולה.

USAIsrael
נגישות